Gammelstads spelmansstämma
Smått och gott...

Även i år blir det spelmansstämma i Gammelstad! Vi bjuder in dig som spelman, dansare, sångare, lyssnare, veteran, nybörjare, gammal som ung. Vi har laddat för en intensiv helg med många möten mellan gamla och nya vänner! Och naturligtvis härlig musik och dans!

Ladda ner
Använd gärna folkdräkt!

Det är alltid trevligt att se alla de vackra folkdräkterna som finns. Därför skulle vi uppskatta om Du som har en folkdräkt tar den på Dig när Du besöker Spelmansstämman i sommar.

 

 

 

 

Våra sponsorer

 

 

Alltid helgen före midsommar...

Välkommen till en fullspäckad helg med musik och dans i dagarna tre.
//Stämmokommiten

 

Årets artister på fredagens konsert är:

Maria Jonsson, viola d'amore, och Daniel Pettersson, nyckelharpa

Skäggmanslaget, dvs Thore Härdelin, Wille Grindsäter och Bengt Lindroth

 

Berättarföreställning av Sväv

Under lördagen kommer Sväv (Maria Olsson, Carin Ehelmsdotter och Anna Nordesjö) att framföra berättarföreställningen Ulrika Lovisa Andersdotter-Asp -- Adak-Ulla

 

Mat

Som vanligt kommer det att vara försäljning av palt på stämman. I år har Fägnan hand om paltförsäljningen i Långlogen. Paltserveringen är öppen lördag kl 12.00–16.00 och söndag kl 13.00–15.00. För dem som inte äter palt har Fägnan naturligtvis öppet som vanligt i Alviksgården.

 

Workshops lördag förmiddag 10.00 - 11.50

Workshop:
  • Med Skäggmanslaget. Vi får träffa och spela tillsammans med de legendariska riksspelmännen från Delsbo i Hälsingland, Thore Härdelin, Wille Grindsäter och Bengt Lindroth. Gav på 1970- talet ut bl.a. skivorna ”Pjål, Gnäll och Ämmel” och ”Snus, Mus och Brännvin”.
  • Med Daniel och Maria. (OBS: lördag eftermiddag 13-14.45) Daniel Pettersson är riksspelman och han erövrade VM-titel i nyckelharpa år 2000, och Maria Jonsson spelar viola d'amore. De har sina rötter i Västerbotten och gav under 2014 ut CD:n ”Kadrilj – låtar ur västerbottniska spelmansböcker”, med låtar från tidigt 1800-tal.
  • Durspel, med Per Stenelund. Per Stenelund, från Avan, är en känd dragspelsprofil och initiativtagare till “Buskspel i Norr”. Han visar och berättar om hur durspel fungerar och ger en första introduktion i konsten att spela detta instrument.
  • Vissång med Gunilla Andersson. Gunilla lär ut gamla visor från Norrbotten. Folklig vissång ligger Gunilla mycket varmt om hjärtat. Hon har varit kursledare i diverse sammanhang från mitten av 1980- talet både i Norr- och Västerbotten.
  • Prova på danser från Balkan, med Elisabet och Bengt Martinsson. Elisabet och Bengt Martinsson, Luleå, lär ut traditionella danser från balkanområdet, d.v.s. forna Jugoslavien, Grekland, Albanien, Bulgarien, Makedonien. Suggestivt och medryckande till fantastisk musik!
Mer information, bl a sista anmälningsdag, se "Workshops" under fliken "Program".